Hüvelygyulladás

TUDTA E…

könnyen meggyőződhet a hüvelyi pH-értékről egy egyszerű, patikákban kapható tesztcsík segítségével? Az otthon is elvégezhető művelettel az esetleges fertőzések és a hüvely természetes egyensúlyának megváltozása időben kimutathatóak, és a megelőzést is lehetővé teszi.
…a hólyaghurut kialakulásában és gyakori visszatérése esetén a természetes hüvelyflóra is szerepet játszik? Ugyanis a normál hüvelyflóra sérülése esetén a kórokozók könnyen elszaporodnak és akár a hólyagba is eljuthatnak, ahol gyulladást okoznak.

Női nemi szervek fertőzései


A női nemi szervek fertőzései miatti kellemetlen tünetek – köztük a hüvelyi folyás- képezik a nőgyógyásznál való megjelenés leggyakoribb okát.
A fertőzések lehetséges okai:

  • a szexuális úton terjedő kórokozók (Trichomonas, Chlamydia, Neisseria stb.)
  • a szervezet saját baktériumflórája

A női nemi szerveket fertőzések szempontjából két fő részre oszthatjuk fel, a kettő közötti határvonalat a belső méhszáj jelenti:
• az ún. felső rész – mely a méhet, a méhkürtöket és a petefészkeket foglalja magába- mikrobiológiai szempontból steril, azaz normális esetben semmiféle baktérium nem található ezen a szakaszon
• az alsó részen, vagyis a méhnyak, a hüvely és a szeméremtest területén azonban számos különböző baktériumtörzs települ meg

A hüvelyben élő baktériumok között találhatunk „jó” és „rossz” törzseket is. A fertőzésekkel szembeni védekezésben szerepet játszó tejsavbaktériumok (vagy másnéven Lactobacillusok – a „jók”) és a kórokozó fajták (a „rosszak”) azonban normálisan egyensúlyban vannak. Baj akkor van, ha az egyensúly valamilyen okból felborul. Ilyenkor a kórokozók túlzott mértékben elszaporodnak és betegséget, hüvelyi gyulladást okoznak.
A hüvelyi gyulladások több mint fele bakteriális eredetű, a gombás fertőzés jóval ritkábban fordul elő. Bakteriális vaginózisnak (BV) nevezzük a hüvely baktériumok által okozott gyulladásos megbetegedését.
A folyamat elindításában fontos szerepet játszik a hüvely egészséges önszabályzó rendszerének egyensúlyvesztése:
• a hüvely kémhatásának (pH) lúgos irányba való eltolódása
• a fertőtlenítő hatású hidrogén peroxidot termelő tejsavbaktériumok számának csökkenése

Tekintve, hogy a BV (bakteriális vaginózis) nem egy, hanem egyszerre többfajta kórokozó baktériumtörzs elszaporodásának következménye, ezért kezelése igazi kihívást jelent az orvos számára. Az antibiotikus terápia gyakran csak átmeneti javulást eredményez, hosszabb-rövidebb szünet után a tünetek hajlamosak a kiújulásra.
A betegség lefolyása dinamikus jellegű:
• a tünetek jellege gyakran változik kezelés nélkül is
• tünetmentes szakok előfordulhatnak
• hajlamosító tényezők kiiktatása után spontán gyógyulás lehetséges

Mit tegyünk a kiújulások elkerülése érdekében?
A visszatérő hüvelyfertőzések megelőzése rajtunk is múlik! Néhány egyszerű szabály betartásával sokat tehetünk ezért:
• Ha nőgyógyászunk antibiotikumot rendel, feltétlenül az orvos által előírt ideig folytassuk a terápiát! Ellenkező esetben fennáll a veszély, hogy néhány kórokozó baktérium túléli a terápiát, és a fertőzés visszatér.
• Az antibiotikum kezelést követően, vagy ha lehetséges azzal párhuzamosan kezdjük meg a tejsavbaktériumok regenerálását valamilyen tejsavas készítmény alkalmazásával. A Lactobacillus flóra helyreállításával a hüvelyi pH érték is a normális tartományba tér vissza, így megelőzhetjük a káros baktériumok megtelepedését, és szaporodását. A hüvely ismét védetté válik a fertőzésekkel szemben.
• Az előbbi, megelőzést is szolgáló terápiát érdemes egy idő múlva megismételni, vagy hosszabb ideig folytatni.
• Törekedjünk minden olyan tényező megszüntetésére, mely a fertőzésre hajlamosít. Ebben kérjük kezelőorvosunk segítségét is! Előfordulhat, pl. krónikus betegség esetén, hogy nem lehetséges a tényező teljes kiiktatása. Ilyenkor a természetes hüvelyflóra védelmére szolgáló, megelőző módszerek alkalmazása még fontosabb szerepet kap.

Nyári hüvelyi fertőzések
Ne engedje, hogy elrontsa a nyaralását!
„Na végre itt a nyár… az ember strandra jár”…
A nyaralások alatt vagy nem sokkal utána előforduló hüvelyi fertőzések sokak gondtalan pihenését elronthatják. A strandok vize, a közös higiénés helységek nem megfelelő tisztasága melegágyai a hüvelygyulladást okozó baktériumoknak, de a nedves, szintetikus anyagú fürdőruhák és a párás meleg időjárás is ideális körülményeket teremt a kórokozók megtelepedésének, és szaporodásának. Ha emellett a hüvely természetes védelmi rendszere gyengébb – a hüvely savas kémhatása lúgos irányba tolódik vagy a védekezésben fontos szerepet játszó, jótékony tejsavbaktériumok száma jelentősen csökkent – könnyen kialakul a bakteriális vaginózis.
A strandfertőzések kockázata csökkenthető higiénés és egyéb szabályok fokozott betartásával:
• fürdés előtti és utáni zuhanyozás
• közös WC-ülőke használatának kerülése
• fürdőruha gyakori cseréje
• menstruáció alatti strandolás mellőzése
• megelőzés alkalmazása a normál hüvelyflóra fenntartásáért

Őszi hüvelyi fertőzések

Az őszi-téli hónapok jellemző légúti és egyéb fertőzései miatt gyakrabban alkalmazott antibiotikumok nemcsak a bélflórát, de a hüvely védelmi rendszerét is károsíthatják. Míg bélflóránkat magától értetődő módon regeneráljuk élőflórás kefír fogyasztásával, vagy erre szolgáló készítmények szedésével, addig bizony elfeledkezünk a hüvelyflóra helyreállításáról.
Egy ilyen – például légúti fertőzésre szedett – antibiotikum kúra után, vagy azzal egyidejűleg mindenképp érdemes gondoskodni az egészséges hüvelyflóra helyreállításáról valamilyen helyi készítmény alkalmazásával!
Hasznos tippek a normál hüvelyflóra fenntartására ősszel is:
Az őszi és télen hónapokban jólesik a szauna, vagy a termálvíz melege, de vigyázzunk, mert ezek a kórokozók kedvenc helyei is egyben.
Uszoda használat után végezzen egy hüvelyöblítést az enyhe fertőtlenítő hatású MedCare Levendula Gél kapszulával .
• Az ősszel gyakran előforduló felső légúti fertőzésre kapott antibiotikum károsítja a hüvelyflórát. Már az antibiotikum kúrával egy időben gondoskodjon a hüvely védelméről.
Végezzen hüvelyöblítést a MedCare tejsavas gél kapszulával, mely helyreállítja a hüvely normál pH értékét.
• Ha hajlamos a hólyaghurutra, a természetes hüvelyflóra fenntartása különösen fontos. Alkalmazzon megelőzést hosszútávon rendszeresen a MedCare tejsavas vagy gyógynövényes hüvelyöblítő kapszuláival!

A MedCare Intimzuhany használata egyszerű és biztonságos :
Állítsd a csaptelepet normál kádkifolyó állásba, majd állítsd be a víz hőmérsékletét egy kellemes, bőr-meleg vízfolyamra (se túl hideg, se túl meleg ne legyen) A csapot teljesen nyisd meg, ne félj a víznyomástól. A készülék önmaga le fogja csökkenteni a nyomást a szükségesre. Ha nem nyitod meg teljesen, akkor nem lesz elég az induló víznyomás a kapszula kiürítésére.
A MedCare irrigáló készülékbe több ponton víznyomás csökkentő tényezők vannak beépítve. Ilyen tulajdonsággal más készülékek nem rendelkeznek.
Illeszd a zuhany kezelőfejét a hüvelybe . Kicsit gyakorolni kell, de hamar meg lehet találni a megfelelő pózt. Álló helyzetben a legideálisabb.
Ha meggyőződtél arról, hogy a víz hőmérséklete megfelelő, csak ezek után állítsd át a csaptelepet zuhany funkcióra. A vízbevitel azonnal megindul ! A kapszulában lévő sókristályok kb. ½ liter vízzel kioldódnak. Ezzel egy enyhe öblítést végzel. Ezek után a készülék automatikusan elzárja a vizet. Az összes bevitt víz a kezelőfejbe beépített vízvisszavezető csatornákon keresztül azonnal távozik. Ezzel egyidejűleg az így letisztított hüvelybe kerül a kapszulában lévő géles hatóanyag.
A teljes kezelés pár másodperc alatt megtörténik, majd a készülék működése automatikusan leáll.
Ha az irrigáló működése leállt, húzd ki a hüvelyből a kezelőfejet, és csavard vissza a zuhanyrózsát a gégecsőre.

Tudnivalók a biztonságos eszközről:
1. Túlnyomás veszélye
A hüvely fala rásímul az applicatorfejre, melyet benyomunk a hüvelybe. A jelenleg kapható más eszközöknél ez a fej nem rendelkezik vízvisszavezető csatornákkal, hanem teljesen sima körkörös a felülete. Így a ballonos , ejtőtartályos eszközöknélnél ( R-med, Dolhai, Floragyn ) kézzel kb.0,7-1 Bar, vagy a vezetékes vízhálózatra csatlakoztatható Lady Pharma eszköznél 3,5-4 Bar nyomással kerül a víz a hüvelybe. Ez nagyon nagy nyomás és mivel nem tud távozni, mert az izom körbefogja a kezelőfejet, ezért a hüvely előbb felfújódik, mint egy luftballon, majd a bevitt víz a hüvelyváladékkal keveredve utat tör magának felfelé a méhszáj felé. (www.medcareltd.com honlapon ultrahangos felvételen megtekinthető) Ez nagyon veszélyes ,mert pont azt a fertőzött hüvelyváladékot nyomja még feljebb, amit kiöblíteni szeretnénk. Gyakran kismedence gyulladáshoz és fertőzéshez vezet. ——> A MedCare Intimzuhanynál az applicatorfejen mély bevágású vízvisszavezető csatornák vannak beépítve, melyek biztosítják a bevitt folyadék azonnali távozását. A végbélbe történő alkalmazásnál szintén ezek a csatornák akadályozzák meg a túlnyomás kialakulását, és biztosítják, hogy a felesleges víz távozhasson.

2. Visszafertőzés veszélye
A ballonos, kézzel működtetett eszközöknél a nyomás után, ha nem húzzák ki a hüvelyből a kezelőfejet, akkor a ballon elengedésekor egy szívó hatás jön létre és azonnal bekerül a ballonba a fertőzött hüvelyváladék. A következő nyomásnál már egy fertőzött folyadékot juttatunk be. ——>
A MedCare intimzuhanynál a vezetékes víz folyamatosan egy irányba áramlik keresztül a kapszulán, folyamatosan tiszta vizet juttat a hüvelybe. Szívó hatás még a készülék leállása után sem jön létre.

3. Csak oldal irányú öblítés
Azoknál az eszközöknél , ahol a kezelőfej végén lévő lyukon kerül a víz a hüvelybe, ott az öblítő folyadékot a készülék egyenesen a méhszájba nyomja nagy nyomással. —>
A MedCare intimzuhany applicator fején az öblítésben résztvevő víz kibocsájtó lyukak csak oldal irányba vannak kivezetve, így a hüvelynek csak az oldalfalát érik, és a fent említett vízvisszavezető csatornákon azonnal távozik.

4. Kontrollált mennyiségű vízbevitel
A hüvely flóráját nem szabad teljesen kimosni. Ezért fontos, hogy az öblítéshez kb. fél liter víznél többet ne használjunk. A kézzel működtetett készülékeknél a használója dönti el, hogy mennyi vízzel irrigál. A vezetékes vízhálózatra kötött másik készüléknél szintén a betegre van bízva, hogy mikor zárja el a csapot. Arról nem is beszélve, hogy ennél az eszköznél nem tudni, hogy a kapszulában lévő töltet mikor fogy ki. Így az is előfordulhat, hogy a kapszula töltete már rég kiürült, és a bevitt töltetet tovább öblítve ki is mossuk a hüvelyből. ——>
A MedCare intimzuhanynál a 2 fázisú kapszulában lévő sókristályok mérete, a kapszula működési elve úgy van kialakítva, hogy a só fél liter vízzel kioldódik, majd a teljes kiürülést követően a víz folyása a beteg beavatkozása nélkül automatikusan leáll. Így még véletlenül sem történhet túlöblítés. ( A beöntéshez használatos kapszulák úgy vannak kialakítva, hogy a bennük lévő sókristály kb.1liter vízzel oldódik ki, majd a víz folyása automatikusan leáll.)

5. Kontrollált mennyiségű és minőségű töltet
Ahol a betegre van bízva a hüvely öblítő és kezelő töltet elkészítése, adagolása, koncentrációjának kialakítása, ott előfordulhat, hogy nem a megfelelő mennyiségű és minőségű anyaggal történik meg a kezelés. ——>
A MedCare intimzuhany használatánál ez nem fordulhat elő, mert minden kapszula gyárilag töltött, pontosan meghatározott mennyiségű és minőségű töltettel van ellátva. Minden kapszula egyszer használatos, nem utántölthető. Kivétel ez alól a Magisztrális kapszula, ahol csak az öblítő funkciót ellátó első rész van betöltve, a második részbe az orvos által előírt kész gyógyszert kell betölteni a kapszula mérete által megengedett mennyiségben.

6. Gyógyszerbevitelre is alkalmas
A hüvelykezelés leghatékonyabb módja a lokális kezelés. Ez azt jelenti, hogy a hüvely felső részében kell bejuttatni azt a gyógyszert, ami a leghatékonyabb formájában folyadék állagú. Ennek a megoldása igen nehézkes. Ecseteléssel csak az orvos képes rá. Otthon csak krém vagy kúp formában kivitelezhető, ami viszont fölösleges, néha káros vivőanyagot tartalmaz. Ugyanakkor ezek bejuttatása sem egyszerű, és nem oda jut ahová kellene. —–>
A MedCare intimzuhany minden nehézség nélkül pontosan a hüvely legfelső részébe juttatja be a kívánt állagú gyógyszert. A kapszula második fázisában lévő hatóanyag a kezelőfej belső csatornáján keresztül pontosan a kezelőfej legfelső részén távozik és minden akadály nélkül kerül a hüvely legfelső részébe. Mindez a beteg közreműködése nélkül. Így a legproblémásabb kezelés is elvégezhető otthon, könnyen, egyszerűen, biztonságosan, hatékonyan.

7. A kezelés csak originál kapszulával működik.
Más eszközzel való irrigáláskor a használóra van bízva a töltet koncentrációja, mennyisége és minősége. Nagy az esélye a helytelen kezelésnek, ami komoly károkat is okozhat. ——>
A MedCare Intimzuhany csak megtöltött, originál MedCare kapszulával működik. Ez biztosítja, hogy semmilyen más, a rendeltetésétől eltérő, nem kontrollált és nem biztonságos kezelést végezzenek vele. Az eszköz így maximálisan a beteg biztonságát szolgálja.

Ehhez a kényes művelethez használjon biztonságos eszközt !

Használata nagyon egyszerű, biztonságos, kényelmes és bárhol külső személy segítsége nélkül egyedül is alkalmazható.